9 Nederlandse vrouwen die ons inspireren tijdens Internationale Vrouwendag en daarna | Vogue NL (2024)

Jill Kortleve

Voormalig Vogue-coverster Jill Kortleve is een van de grootste topmodellen van het moment. Ze is het gezicht van toonaangevende modehuizen als Chanel en loopt fashion week na fashion week de grootste shows, van Jacquemus tot Michael Kors. Het Nederlandse topmodel is dé frisse wind die de modewereld opschudt – zowel door haar positieve mindset als op het gebied van inclusiviteit heeft ze een blijvende impact in de modewereld en daarbuiten. Zo schreef ze geschiedenis op de catwalks van onder meer Fendi en Chanel, waar het de eerste keer ooit was voor de merken omcurvy modellen te casten voor een show.

Francine Houben

Als mede-oprichter en creative director van het internationaal architectenbureau Mecanoo, is Nederlandse architecte Francine Houben een pionier op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en interieur. Ze is bekend van talloze projecten in Nederland zoals het vernieuwde Stadskantoor van Heerlen, en internationaal van haar werk bij onder meer de New York Public Library. Ze werd niet voor niets bekroond met internationale prijzen als Women in Architecture Awards. “Ik voel me bevoorrecht een vrouw, moeder en architect te zijn, wat niet altijd een gemakkelijke combinatie was. Architectuur draait om visionair en ondersteunend tegelijk te zijn. Vrouwen zijn daar bijzonder goed in”, stelde ze eerder in een interview.

Iris van Herpen

De Nederlandse ontwerper Iris van Herpen is niet meer weg te denken uit het internationale modelandschap. De in Delft geboren modeontwerper staat bekend om haar futuristische duurzame ontwerpen en iseen van de hoogtepunten van de Parijse coutureweek. Maar, het blijft niet bij enkel bijzondere ontwerpen die een lust zijn voor het oog. Van Herpen pioniert binnen de mode door het combineren van innovatie met mode middels technieken als laser cuts tot 3D-prints. De gedachte dat kleding een object is zonder leven wordt door Van Herpen al jarenlang in twijfel getrokken. Op de modellen en andere geluksvogels die de kleding van de Nederlandse ontwerper dragen, beweegt de kleding op een bijzondere manier mee met het lichaam.

Naaz Mohammad

De Rotterdamse Naaz Mohammad moest de nieuwe Nederlandse popsensatie zijn. Muziekcritici, televisiemensen, iedereen leek betoverd door het uitzonderlijke talent van Naaz. En toen ineens, poef, weg was ze. Maar ze is terug, in een interview in onze januari/februari issue vertelde de zangeres te dealen met verschillende trauma’s die tijd en verwerking nodig hadden. In haar nieuwe comebackalbum Never have I ever, staan deze thema’s dan ook centraal. Naaz hoopt met dit album jonge mensen te inspireren niet op te geven, mocht je diep in de put zitten.

Gia Bab

Naast topmodellen Shalom Harlow, Adut Akech en Irina Shayk liep ook de Surinaams-Nederlandse Gia Bab mee bij Mugler. De coutureshow was een heus spektakel en het model met haar fierce uitstraling paste perfect de show. In een interview maakte ze bekend een voorbeeld te willen zijn voor jongere generaties die zichzelf nog niet op de cover van een magazine zien staan. Na de show van Burberry vorig jaar en dit jaar dus Mugler lijkt de carrière van Gia nog maar net van start. We zullen ongetwijfeld snel meer zien van deze powerwoman.

View this post on Instagram

A post shared by Gia Bab (@giabab)

Vivian Hoorn

Model, influencer, fotograaf, artdirector en mede-eigenaar van een talent agency, Vivian Hoorn doet het allemaal. Ze strijdt voor meer gelijkheid binnen de mode- en beautyindustrie. Vandaag op Internationale Vrouwendag lanceert Vivian dan ook haar eigen kledingmerk, VIVEH. “Ik heb zelf lange tijd maat 42-44 gehad en merkte dat er best weinig items waren die bij mijn stijl aansloten en waar ik me comfortabel in voelde”, vertelde ze aan Vogue.nl. De collectie is geïnspireerd op haar eigen stijl en moet body positivity uitstralen. “Zelfvertrouwen is het belangrijkste en het merk alleen een add on.”

View this post on Instagram

A post shared by VH. (@vivianhoorn)

Carice van Houten & Halina Reijn

Naast hun eigen acteercarrières begonnen Carice van Houten en Halina Reijn eerder al hun eigen productiemaatschappij MAN UP. Hiermee produceerden ze de succesvolle dramaserie Red Light en de film Instinct. Nu willen ze hun merk verder uitbreiden met een podcastover hun ervaring in de film- en theaterindustrie. Alhoewel, de podcast is vooral bedoeld als contactpunt tussen de twee actrices, omdat Halina Reijn tegenwoordig in New York woont. Wij spraken hen eerder in een interview hierover, waarin uitgebreid wordt verteld over het doel van MAN UP.

IRIS VAN HERPEN JILL KORTLEVE LINK IN BIO

9 Nederlandse vrouwen die ons inspireren tijdens Internationale Vrouwendag en daarna | Vogue NL (2024)

FAQs

Wat doe je op Internationale Vrouwendag? ›

Sinds in de jaren zestig de tweede feministische golf op gang kwam, wordt de Internationale Vrouwendag weer volop gevierd, meestal met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Vrouwen uit alle landen, gezindten en politieke stromingen nemen deel.

Waarom 8 maart Internationale Vrouwendag? ›

De aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in Chicago en New York van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.

Waarom Women's Day? ›

In februari 1909 werd de basis gelegd voor Internationale Dag van de Vrouw. In de vorm van een 'Vrouwendag' werd dit gezien als reactie op een grootschalige staking van kledingarbeiders in New York City voor een beter loon, kortere werktijden, betere arbeidsomstandigheden en stemrecht.

Is het vandaag Internationale Vrouwendag? ›

8 maart is een speciale dag voor de bevolking van Armenië, want het wordt gevierd als Internationale Vrouwendag. Het is een dag waarop vrouwen en meisjes worden gewaardeerd en mannen en jongens vrouwen en meisjes bloemen en andere geschenken geven.

Hoe vier jij Internationale Vrouwendag? ›

Hoe Internationale Vrouwendag over de hele wereld wordt gevierd. Internationale Vrouwendag is op een aantal plaatsen een officiële feestdag en wordt op nog veel meer plaatsen algemeen gevierd. Afhankelijk van waar je bent, variëren de vieringen van het geven en ontvangen van geschenken tot politieke demonstraties en protesten .

Wat is het thema van Internationale Vrouwendag 2024? ›

Internationale Vrouwendag 2024 – Inclusie tijdens de studie en op de werkvloer. Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. De dag die draait om inclusie en gelijkheid, of het nou over economische zelfstandigheid, de werk/zorg-verdeling of om de medische wereld gaat.

Waarom is Internationale Vrouwendag belangrijk? ›

Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart. Op deze dag staan we stil bij de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. Regelmatig komt het voor dat mannen een hoger salaris hebben. Mannen werken vaak fulltime, werken buiten de deur.

Waarom vieren wij de vrouwenmaand? ›

We vieren de Vrouwenmaand om de volgende redenen: Om het ongelooflijke succes en de prestaties van sterke vrouwen over de hele wereld te vieren . Om de vrouwen te eren en hulde te brengen die hun leven hebben gewijd aan het garanderen dat vrouwen gelijke rechten kregen als mannen.

Waarom vrouwendag vieren op 8 maart? ›

Het begon op 8 maart 1857 in New York City, toen vrouwelijke textielarbeiders marcheerden uit protest tegen oneerlijke arbeidsomstandigheden en ongelijke rechten voor vrouwen . Het was een van de eerste georganiseerde stakingen van werkende vrouwen, waarin zij opriepen tot een kortere werkdag en fatsoenlijke lonen.

Is Vrouwendag nog nodig? ›

Wereldwijd zien we zelfs dat vrouwenrechten steeds meer onder druk komen te staan. Daarom is een dag als Internationale Vrouwendag nog altijd zo belangrijk. Om ons eraan te herinneren dat het werk niet af is. Dat verworven rechten kunnen ingeperkt worden.

Wat is er op 8 maart 2024? ›

Op vrijdag 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag waar wereldwijd gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. In heel Nederland worden evenementen georganiseerd waar je bij kan aanhaken.

Hoe lang bestaat Internationale Vrouwendag? ›

1922: Eerste Internationale Vrouwendag op 8 maart

Vanaf 1922 vierden vooral communistische vrouwen Internationale Vrouwendag op 8 maart. Andere vrouwen associeerden de datum met de staking in New York van 1908. Toch wijst veel erop dat de werkelijke oorsprong van de datum 8 maart in Rusland ligt.

Wat vieren we met Vrouwendag? ›

Internationale Vrouwendag, wereldwijd bekend als International Women's Day, staat voor de deur! Op vrijdag 8 maart staan we stil bij de successen van de vrouw, creëren we bewustzijn en roepen we op tot een genderneutrale samenleving.

Wie heeft Vrouwendag verzonnen? ›

Internationale Vrouwendag werd al in 1901 bedacht door Aletta Jacobs. Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Het was een idee uit 1910 van de Duitse feministe en socialiste Clara Zetkin om dit te doen, alhoewel Aletta Jacobs tien jaar eerder ook al zo'n voorstel had gedaan.

Wat te dragen op vrouwendag? ›

Een co*cktailjurk, een jumpsuit of een statement rok met top kunnen een perfecte keuze zijn. Aarzel niet om de symbolische paarse, groene en witte kleuren in je outfit of accessoires te verwerken om de geest van de dag te vertegenwoordigen.

Welke bloemen Internationale Vrouwendag? ›

Bloemen voor Internationale Vrouwendag

Deze dag staat ook in het teken van de strijd voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Om deze dag te vieren, is het natuurlijk heel toepasselijk om de vrouwen in jouw leven te verrassen met een prachtige bos rozen voor Internationale Vrouwendag.

Wat is er te doen op 8 maart 2024? ›

Onderwerpen als vrouwenrechten en gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse, worden uitgelicht op 8 maart. Op en rond deze dag worden verschillende activiteiten georganiseerd waarbij debat en bewustwording centraal staan en solidariteit gevierd wordt.

Waarom vieren we nationale vrouwendag? ›

In 1910 presenteerde een vrouw genaamd Clara Zetkin - leider van het 'women's office' voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland - het idee van een Internationale Vrouwendag. Ze stelde voor dat elk land op een dag elk jaar vrouwen viert om aan hun eisen kenbaar te maken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5790

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.